de tekenmotor

Als er 1 doel zou zijn van deze leergang is het om een duurzame relatie van comfort en uitdaging op te bouwen tussen jou en je pen. Wanneer je met plezier tekenen gebruikt om te verkennen, uitdagen of leert te kijken zal je zien dat het je problemen ook op een andere manier kan aanvliegen. Het grootste nut van tekenen is het uitdagen van je verbeelding.

Maar tekenen is maar een tool. Een instrument om gedachten op orde te krijgen, maar ook een vaardigheid om samen zichtbaar te kunnen werken aan problemen. Misschien is het belangrijkste dat we hier over willen brengen de realisatie dat tekenen niet in dienst hoeft te staan van persoonlijke expressie. Verbeelding kan OOK worden gezien als een essentieel onderdeel van je probleem oplossend vermogen. Tekenen vergroot namelijk je kans om verbindingen te maken, die je helpen situaties te verkennen, informatie te oogsten maar ook om essentie te vinden. Het helpt tegelijkertijd ook nog om de weg naar gedeelde doelen zichtbaar en deelbaar te maken. Mensen volgen graag een zichtbare lijn… daar hebben we namelijk wat aan. Hebben we het dan nog wel over tekenen?

tekenmotor

De tekenmotor is een metafoor voor het kunnen vertalen van denken naar IETS concreets. We tekenen iets zichtbaars waar je naar kan wijzen. De motor is een continu proces van denken, reflecteren, vragen en begrijpen. Een constante feedback loop die je telkens weer in staat stelt om abstracte ideeen te laten groeien tot concepten, prototypes, een plan een blauwdruk en uiteindelijk resultaten waar meedere mensen samen aan hebben gewerkt. We zijn allemaal mensen met andere beelden van de werkelijkheid en we hebben een plaatje nodig om over te praten.
“Maar…wat moet ik tekenen dan?”

Tekenen is niet een vaardigheid die je zomaar weer even aanzet. Na jaren van doceren, inspireren en coachen van het tekenproces in verschillende industrieen is het tijd voor een reality check…

Leren tekenen kan ALLEEN als je jezelf overgeeft aan het leerproces. Oefenen oefenen oefenen en delen. Daarbij MOET er een veilige ruimte zijn uitgerust met de juiste spullen om je constant te voorzien van alle mogelijkheid en ruimte om te kunnen denken en creeeren…EN jij moet weten waarom je er aan begint. Het is moeilijk om iets duurzaams te beginnen als je niet weet waarom je er mee bezig bent.

Tekenen is dus maar een instrument. Een middel dat je helpt om grip te krijgen op (ogenschijnlijk) complexe zaken en een vaardigheid welke je helpt om andere mee te nemen in je verhaal. Met een pen in je hand wordt je in een keer een
belangrijke trekker in het creatie proces. Degene met de pen trekt de lijn!

Vergeet echter niet dat je vermogen om mensen, objecten en teksten te combineren voortkomt uit je DENKEN. Het aanzwengelen van de tekenmotor is het eerste dat moet worden gedaan om je (weer) enthousiast te maken voor tekenen. Hopelijk zal je snel meemaken dat het beeldgebruik dat we cultiveren in teken staat van je eigen denken. Maar om de motor te doen draaien heb je wel INHOUD nodig. We gaan dus kijken hoe we ons denken ZICHTBAAR maken maar ook duidelijker kunnen articuleren… ja… ook schrijven dus!

Advertisements